Mi teszi különlegessé az EC technológiát?

Egy megdönthetetlen érv: 24Wh (0,92Ft/óra, ha 1kWh=40Ft) maximum fogyasztás. Az EC villanymotorok légtechnikában történő alkalmazása korunk legújabb energiatakarékossági törekvése, mely nyugaton népszerű, de költséghatékonysága ellenére sajnos Magyarországon még kiaknázatlan rezsicsökkentő megoldásnak számít – illetve ha cégünkön múlik, csak SZÁMÍTOTT! A 230V/AC tápellátásról üzemelő EC motorok hatékonysága akár a 90%-ot is elérheti, ami nem csak kimagasló energiahasznosítást, de egyben kisebb üzemi melegedést és hosszabb élettartamot eredményez. Axiális elszívó ventilátorokban való alkalmazásuk esetén átlagosan 67%-os energiamegtakarítás érhető el, a hazánkban is széles körben elterjedt aszinkron AC villanymotorok lecserélése esetén.

Mitől olyan takarékos egy EC villanymotor?

Egyrészt azért, mert a hagyományos 230V/AC villanymotorok forgórészénél alkalmazott elektromágneseket felváltják a ritkaföldfémek felhasználásával készített állandó mágnesek, így ha a forgórész megforgatásához szükséges másodlagos mágneses mező állandóan jelen van, nem kell áramot pazarolni csupán arra, hogy a forgórészben elektromágnesességet gerjesszünk, mely kb. 30% azonnali energiamegtakarítást eredményez. Másrészt helyet kap a villanymotorban egy EC vezérlő elektronika, mely a forgórész állandó mágneseinek pozícióját figyelve alakítja ki az állórész tekercseiben a forgó mágneses mezőt. Egy ilyen vezérlő elektronika lehetővé teszi, hogy a motor pillanatnyi terhelésének figyelembe vételével szabályozza a tekercsek szükséges áramellátását, így további takarékosságnak helyet engedve.

+1 érv, hogy miért ne vegyen elavult technológiát!

Az EC verzió csendesebb, hosszabb élettartamot kínál és költséghatékonyabb. Ha azonban Ön mégis a valamelyest olcsóbb, elavult egyfázisú 230V/AC indukciós kivitelt választana, nem javasoljuk: hosszú távon a magas energiafogyasztás sokszorosan fizetteti meg az elavult berendezés vásárlásával megspórolt összeget!