Gravi-szell hibrid huzatfokozó rendszer – Ahol a természet ereje a modern technológiával egyesül

Mi az a hibrid huzatfokozó rendszer?

A Gravi-szell hibrid huzatfokozó rendszer két teljesen különálló egységből épül fel: egyik része maga a huzatfokozó turbina, másik része pedig egy axiális rásegítő ventilátor.

A huzatfokozó turbinát a természetes szélmozgás működteti a szélmozgásnak megfelelő állandósággal, míg a rásegítő ventilátor hajtása egy kis fogyasztású elektromotorral biztosított. Mivel a két elem teljesen elkülönül egymástól, így szélmozgás esetén élvezhetjük a huzatfokozó turbina nyújtotta természetes szellőztetést, illetve igényeinknek megfelelően alkalmanként vagy periodikusan idővezérlővel vezérelve rákapcsolhatjuk az intenzív szívóhatást biztosító kedvező fogyasztású rásegítő ventilátort.

Miért szükséges a huzatfokozás rásegítése?

Minden természetes meghajtáson alapuló berendezésnél számolni kell olyan időszakokkal, amikor az eszköz meghajtását biztosító természeti tényező csak korlátozva, vagy akár egyáltalán nem áll rendelkezésre. A szélenergia pontosan egy ilyen tényező.

A Gravi-szell huzatfokozó működési elve elsődlegesen a szélenergián alapszik. Alapelv, hogy a huzatokozónak egy szélárnyékolástól mentes csőfelállást biztosítsunk. Ezt követően a szélmozgás már könnyedén működésbe hozza a huzatfokozó berendezést, mely során a szél által megpörgetett huzatfokozó sapka szívóhatást gyakorolva a csőjáratra képes szellőzést biztosítani.

Érthető tehát, hogy szélcsend esetén a huzatfokozó nem képes állandó szellőzést biztosítani. Ez nem azt jelenti, hogy a szellőzés teljesen leállna, csak éppen nem a huzatfokozó biztosítja azt. Gravitációs szellőzést ekkor is tapasztalhatunk a rendszerben, hiszen a huzatfokozó nem állja útját a kilépő levegőnek, nem akadályozza meg a természetes kürtőhatás kialakulását.

Vannak olyan helyek azonban, ahol nem kielégítő szélcsend esetén a gravitációs szellőzés, illetve bizonyos időszakonként vagy bizonyos időpontokban szükség van egy intenzívebb szellőzőhatás kialakítására. Ezek az igények nagymértékben függnek a szellőztetni kívánt épület jellegzetességeitől és természetesen az egyedi fogyasztói igényektől is. Bármi is legyen a kiváltó ok, cégünk minden vevői igényt meghallgat s igyekszik kielégíteni.